Website Fourty5

donderdag 15 september 2011

Glasfusing

Glasfusing is het smelten van glas. Het is een zeer oude techniek. Al meer dan 4000 jaar geleden hield men zich al bezig met het versmelten van glas. Tweeduizend jaar lang is er veel gefused en daarna eigenlijk 2000 jaar lang niet of nauwelijks meer.
Bij glasfusing worden verschillende stukken glas, meestal van verschillende kleur, samengesmolten. Het proces vindt plaats in een speciale glasoven waar het glas op ongeveer 800 graden C. verhit wordt.

Men gebruikt hierbij platen gekleurd glas waaruit patronen kunnen worden gesneden. Vervolgens worden de patronen tot een vlakke plaat tot 1 gesmolten. Een ovenstook om het glas samen te smelten duurt in totaal zo'n 24 - 48 uur afhankelijk van de grootte en dikte van de plaat. In tweede instantie wordt de plaat met patroon vervormd (slumpen of buigen). Dit kan m.b.v. mallen of ander vorm materiaal. In laatste instantie volgt de (eventuele) afwerking, het slijpen, polijsten, zagen en eventueel graveren van het object.
Heel belangrijk voor de techniek glasfusen is dat alle glas kleuren/stukken dezelfde uitzettingscoëfficiënt hebben, dit wordt aangeduid met COE (Coefficient Of Expansion). Zou bij afkoeling één stuk glas meer krimpen dan het andere stuk dan breekt het glasobject.
Glas-in-lood Fourty5 levert glas en aanverwante producten om te fusen. U kunt langskomen in ons atelier of via onze webwinkel bestellen. Voor meer vragen over deze techniek kunt u gerust contact met ons opnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten